Uzay meraklıları için dev keşif. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin 13,7 milyar yıllık geçmişinde, şimdiye kadar tespit edilen en eski kara delik olan 1,6 milyon Güneş kütlesine sahip dev bir kara deliği keşfetti. James Webb Uzay Teleskobu, son derece hassas ve gelişmiş gözlem araçlarıyla evrenin başlangıcına kadar geriye bakabilme yeteneğine sahip olarak, bebek galaksi GN-z11'in merkezinde bulunan bu süper kütleli kara deliğin, evrenin başlangıcından sadece 440 milyon yıl sonra oluştuğunu tespit etti.

Büyük Patlama'dan sonra birçok kara delik oluştu

Yaklaşık 13.4 milyar yıl öncesine dayanan GN-z11'in merkezinde bulunan devasa ve antik kara delik, esasen yalnız değil. Büyük Patlama'nın hemen ardından, bu dev kara deliğin benzeri birçok kara deliğin oluştuğu düşünülmekte. Evrenin başlangıcından sonra, kozmik girdapların nasıl bu kadar hızlı bir şekilde genişlediği hala belirsizliğini koruyor. Ancak bu sorunun yanıtı, günümüzdeki süper kütleli kara deliklerin, Samanyolu dahil tüm galaksilerin merkezlerine nasıl ulaştığına dair çarpıcı boyutlarda açıklama sunabilir.

Cambridge Üniversitesi'nde astrofizik profesörü ve başyazar Roberto Maiolino, Live Science'a yaptığı açıklamada, evrenin erken dönemlerindeki kara deliklerin, "yerel [günümüz] evrenindeki birçok kara delik gibi sessizce ve yavaşça büyüyemeyeceğini" dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, "Bazı tuhaf doğumlar ya da oluşumlar ve bazı tuhaf büyümeler yaşamış olmalılar."

Bilim kurgu temalı nişancı oyunu geliyor! Hem de Türke dil desteği olacak Bilim kurgu temalı nişancı oyunu geliyor! Hem de Türke dil desteği olacak

Işık, uzay boşluğunda sabit bir hızla ilerlediği için, bilim insanları evrenin derinliklerine doğru baktıkça geçmişe ait yapıları gözlemleme olanağı buluyorlar. Yapılan yeni çalışmada, gökbilimciler JWST'nin Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) ve Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) araçlarını kullanarak kara delik tespiti gerçekleştirdi. Bilim insanları, evrenin ilk yıllarına ait soluk parıltıları ayırarak, ışığın içerdiği frekanslar arasında beklenmedik bir artış tespit ettiler. Bu artış, bir kara deliğin çevresindeki sıcak maddenin evrene soluk ışık izleri yaydığının önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Erken dönem kara deliklerinin hızlı büyümesine dair en popüler açıklamalar arasında, dev gaz bulutlarının ani çöküşü ya da yıldız ve kara delik kümeleri arasındaki birçok birleşmenin rol oynadığı teoriler bulunmaktadır. Ancak, bazı gökbilimciler, bu kara deliklerden bazılarının, evrenin başlamasından sadece birkaç dakika sonra ve hatta bazı teorilere göre patlamadan sadece saniyeler sonra meydana gelen varsayılan "ilksel kara delikler" tarafından tohumlanmış olabileceğini belirtiyor.

Editör: Kübra Turan