Bilim ve Teknoloji

Dünya alarm veriyor! Altıncı kitlesel yok oluşun eşiğindeyiz

Son 500 yıl içinde, maalesef 73 farklı türün varlığı sona ermiştir. Bu türlerin yok oluşu genellikle insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bilim insanlarına göre, Dünya şu anda altıncı kitlesel yok oluşun eşiğinde yer alıyor.

Abone Ol

Bilinen Dünya tarihi boyunca, beş büyük biyolojik felaketle birlikte birçok türün yok olduğu görülmüştür. Bu yok oluşların en tanınmış olanı, 66 milyon yıl önce gerçekleşen dev meteorun Dünya'ya çarpması ve bu olayın dinozorların sonunu getirmesidir. Ancak günümüzde bilim insanlarına göre, Dünya şu anda altıncı büyük biyolojik yok oluşun eşiğindedir.

Biyo çeşitlilik açısından risk oluşturuyor

Bu kez, felaketin sorumlusu bir meteor değil, insanlar olarak öne çıkmaktadır. Amerika'daki Stanford ve Meksika'daki UNAM üniversitelerinden araştırmacılar, soyu tükenen canlıların sayısında hızlı bir artış tespit etmişlerdir. Son 500 yılda 73 türün yok olduğunu belirleyen araştırmacılar, eğer insan etkisi olmasaydı, bu türlerin yok olmasının 18 bin yıl süreceğini hesaplamışlardır. İnsanların doğal yaşam alanlarını tahrip ederek, aşırı avlanarak ve iklim krizini tetikleyerek türlerin yok oluşunu hızlandırdığı vurgulanmıştır.

Uzmanlar, her bir türün kaybolmasıyla birlikte genetik mirasın da kaybolduğunu ve bu durumun biyo-çeşitlilik için önemli bir risk oluşturduğunu ifade etmişlerdir.