Şehir büyüklüğündeki bir kuyruklu yıldız, bu yıl bir dizi patlama yaşayarak Dünya'ya doğru hızla ilerledi. Bilim insanları, bu sıkça tekrarlanan patlamaların bir modelini oluşturdu. Bu modellemenin temel nedeni ise Dünya üzerinde potansiyel bir "şok etkisi" yaratma potansiyeli.

"Şeytan Kuyruklu Yıldızı" olarak da adlandırılan uzay cismi, patlamalar sırasında ortaya çıkan "boynuzları" nedeniyle biliniyor ve her 15 günde bir yoğun bir şekilde buz ve gaz kütlelerini fışkırtıyor. En son patlama 14 Aralık'ta gerçekleşti ve bir sonrakinin 29 ya da 30 Aralık'ta bekleniyordu ancak patlayıp patlamadığı henüz belli değil.

İki haftalık döngüler ile hareket ediyor

Astronomlar, resmi adıyla "Kuyruklu Yıldız 12P" olarak bilinen bu kozmik nesnenin iki haftalık döngülerle hareket ettiğini ve güneşten gelen yoğun ısı tarafından tetiklendiğini keşfettiler.

"12P/Pons-Brooks" olarak da bilinen bu kuyruklu yıldız, volkanik aktivite sergileyen bir kriyovolkan ya da soğuk yanardağ olarak tanımlanmaktadır.

Kriyovolkanik bir kuyruklu yıldız, erimiş kaya ve lav gibi malzemeleri püskürtmek yerine gaz ve buz karışımını dışarıya fırlatır. 12P/Pons-Brooks gibi kriyovolkanik bir kuyruklu yıldız, güneşe yaklaştığında ısınır ve çekirdekte basınç oluşturur. Bu basınç, nitrojen ve karbon monoksit gibi maddelerin patlamasına neden olur, ardından kalıntılar büyük çatlaklardan dışarı püskürtülür.

Dünya'dan görünecek

Uzay taşı, ünlü "Halley Kuyruklu Yıldızı" büyüklüğünde ve en son 1954'te çıplak gözle görülebilmişti. Bu kuyruklu yıldız, 2024 yılının nisan ayında Dünya'ya en yakın konumunda olacak, ancak Mayıs ve Haziran 2024'te çıplak gözle görülebilecek.

Ferrari Testarossa aracının ızgarasından ilham aldı! Ajazz M259 özellikleri ve fiyatı ne? Ferrari Testarossa aracının ızgarasından ilham aldı! Ajazz M259 özellikleri ve fiyatı ne?

En parlak görüleceği zaman ise 2 Haziran 2024'te gece gökyüzünde olacak. Uzmanların raporu doğrultusudna, 19. yüzyıldan bu yana en az yedi önemli patlama gözlemlendi.

Editör: Kübra Turan